Noget om campingpladser

1-Yellowstone_3 239

Vi har vekslet vores campering – eller autocamper-placering, ved ikke om hardcorecampister mener, at det tæller – mellem primitive pladser midt i nationalparkerne og kommercielle pladser hist og pist. For børnenes skyld, fordi nogle gange har man bare brug for en swimmingpool og et klatrestativ, og for vores, fordi nogle gange har man brug for at få vasket sit tøj og købe en kop kaffe andre har lavet.

Men selv om der på papiret har været tale om to typer, så har realiteten so far været meget afvekslende. Alt har været godt – bare meget forskelligt. Vi lagde ud i Rocky Mountains på en plads drevet af National Park Services, hvor de undskyldte den lave vejstandard… blot fordi der var steder, hvor asfalten ikke var helt ny – indtil videre er vores indtryk af National Park Services at de kan deres kram og holder et højt niveau over hele linjen – det være sig naturbeskyttelse og -pleje, som er hovedformålet, men også de mere banale ting som at servicere gæster og f.eks. lære børn og voksne om dyr og natur. Deres Junior Ranger-program går Laura op i med krop og sjæl (Hannah er mere modvillig… det lugter jo lidt af skole). Men hvis vi lige skal være lidt politiske, så er National Park Services jo netop et overordnet nationalt foretagende og ikke overladt til de enkelte staters tilfældige ideer.

1-Yellowstone_3 243

Nå men pladserne. Typisk for alle er, at de har en plads til din RV eller telt, måske lidt læ fra et træ og så et bålsted/grill og en bænk. I de kommercielle bor man tæt og i nationalparkerne er man spredt så godt ud, at man hvis man vender sig rigtigt, kan tro, at man bor alene midt ude i naturen. Selvfølgelig har de kommercielle også en del mere infrastruktur, der kræver tættere placering – f.eks. har hver plads typisk el og vand og ofte også den sidste del af det, der gør pladsen til en ”full hook-up”: Kloak. Naturpladserne i parkerne har nada – her har man, hvad man selv bringer ind.

Vores første park var Rocky Mountains National Park. Skønne omgivelser, langt til naboerne og rensdyr, der græssede mellem autocamperne. Der var ikke el og vand, men derimod en såkaldt dump-station ved udgangen, hvor man kunne tømme sine tanke med gråt vand (opvask og vask) og sort vand (tis og feces) samt fylde rent vand på den beholder. Men så var det heller ikke mere primitivt. Der var en fin og renholdt toiletbygning med rindende vand (men ingen bad) samt en mand, der kom hver aften et par timer og solgte brænde (det var forbudt at sanke), is (terninger og blokke) samt is (pinde og vafler).

1-Yellowstone_2 165Blandt de kommercielle har vi holdt os til organisationen KOA. Dels fordi de boder for en hvis kvalitet og dels fordi vi får 10% rabat. Den første ved Mount Rushmore havde et ’resort fee’ på $10 ud over prisen (noget jeg troede kun fandtes i Vegas), men var også luksuriøs med flere restauranter, cafeer, kæmpe legeplads, stor pool, gratis minigolf og andre spil samt butikker. Gratis Wi-Fi er standard, men her var den ikke god. Siden har vi prøvet KOA’er af forskellig størrelse og kvalitet – den i Sheridan havde en kaput pool og lå imellem jernbanen (amerikanske godstoge skal per lov tude hver gang de passerer en ubevogtet overskæring… og automatiske tog bomme er en infrastrukturluksus man ikke gider bruge skattepenge på, så de tuder meget) og motorvejen. Den i Cody havde gratis pandekager om morgenen og en gratis shuttle-bus til byens aftenrodeo. Dårligst indtil videre var Snake River KOA nær Jackson Hole. Den hidtil dårligste var Snake River KOA udenfor Jackson Hole. Den var også den dyreste, hvad vi formoder skyldes beliggenheden ned til floden. Men en slags strand (med ødelagte bænke) ned til en flod med otte grader varmt stærkt strømmende vand er en dårlig erstatning for pool, når man har en svømmeglad 8-årig. I reklamen stod også, at man i stedet kunne bade i en near by varm kilde – 12 mil hvoraf de 9 var på grusvej… near by, joh tak.

1-Yellowstone_1 269Men så var der også en dejlig KOA i MOAB, hvor Hannah badede 2 timer og 20 minutter mens Laura og jeg besteg Delicate arch, en fin en ved Craters of the Moon, hvor internettet var hurtigt og også kunne uploade (den var også lille og ikke fyldt op) og den eneste uafhængige campingplads den fremragende Gouldings på Navajo-jord ved Monument Valley.

Pladserne i Yellowstone er en sær blanding. I denne den største og mest populære nationalpark er hele gæstgiveriet udliciteret til en hotelkæde, så her er både primitive pladser, pladser med full hook-up (men dog ikke pool og legeplads) samt hytter og forskellige klasser hoteller. Priserne er højere fordi firmaet kun konkurrerer med sig selv, men til gengæld er der også butikker, vaskerier og brusebad. Luksuspladsen ved Fishing Bridge havde det hele, autocamperne stod tæt (giver mening, når der er kloakering ved hver plads) og man kunne gå ned til en kæmpe butik, der havde souvenirs, café, færdigretter og købmand. Her kunne man få alt fra ét løg til en autentisk indianerhøvdingefjerting til $3500…
Jeg faldt i snak med en ansat og fandt ud af, at det var en slags sommerferiejob, hvor de fortrinsvis unge ansatte boede i fælleshuse sæsonen igennem – han var fra Wales.

Lige nu bor vi på plads to ved Canyon Village – her er butik og bruser, men de er langt væk. Toiletbygningen er i gå-afstand, men med alle bjørneadvarslerne, så er vi nu glade for at have eget toilet med. Det faktum at de lover temperaturer under frysepunktet i nat (Yellowstone ligger i over 2.500 meters højde) holder os også indendøre – heldigvis har vi også en indbygget gasvarmer. Men batterierne kan kun køre den i 3-4 timer og vi må ikke tænde generatoren før efter 8 om morgenen, så vi prøver at klare os med tøj og tæpper (generatoren er også god at have, men smadrer al idyl og er rimelig træls at lytte til). Vi bor midt i en tæt skov og kan kun ane naboerne gennem træerne – men vi kan lugte de mange bål og se lyset fra dem. Her må man brænde alt det nedfaldne træ man vil.

Vi får se, hvad de sidste 10 dage i vores RV byder på af pladser.

Addenum fra Monument Valley:

I populær tale: Farmorsokker. Alle var glade for, at Gitte havde pakket dem.

I populær tale: Farmorsokker. Alle var glade for, at Gitte havde pakket dem.

Det blev en kold nat, hvor selv min mors hjemmestrikkede sokker ikke var nok. Men så fik man da set solopgangen, selvom det var ufrivilligt, man var oppe. Man kan sige meget om vores RV, men den er isoleret som var den lavet af blik, hvad den jo også er. Varmeovnen er god, men larmer som ind i helvede og dræner batteriet. Vores AC, som er ligeså nødvendig nu, som varme var i Yellowstones 2.700 meters højde, larmer son ind i helvede og dræner batterierne. Så husk nattøj og/eller sovepose, hvis du skal til Yellowstone.

Skriv et svar